Gepubliceerd op 7 September 2018

Nike kiest opmerkelijk boegbeeld voor nieuwe campagne

Delen op

Met hun keuze voor American football speler Colin Kaepernick als boegbeeld voor de nieuwe campagne haalt Nike zich de woede op de hals van menig Trump aanhanger. Trouwe fans van het merk zijn woedend over deze keuze die zonder blikken of blozen een recent politiek schandaal aankaart.

De reden voor de commotie? Colin Kaepernick, voormalig speler van de San Francisco 49ers, was een van de meest prominente figuren van de betogingen in 2016 tegen het politiegeweld en het racisme dat in de V.S. helaas nog steeds welig tiert. Om zijn ongenoegen kenbaar te maken, weigerde de speler om te knielen telkens het Amerikaanse volkslied aan het begin van elke match gespeeld werd, een gebruik dat in de V.S. nochtans door alle andere spelers gevolgd wordt.

Needless to say dat Trump aanhangers om deze kleine rebellie al snel op hun achterste poten stonden en Kaepernick bestempelden als niet-vaderlandslievend. Eind 2016 mocht Kaepernick een kruis zetten over zijn carrière: zijn contract bij de 49ers werd niet verlengd. We laten u raden waarom.

Dat Nike Kaepernick nu uitkiest als boegbeeld is opmerkelijk. En gedurfd. De reactie van Trump aanhangers liet niet lang op zich wachten. Nike schoenen worden zonder pardon in brand gestoken, het resultaat gedeeld op Twitter met de hashtag #JustDoIt of #JustBurnIt.

Maar zoals ze in de V.S. graag zeggen: there is no such thing as bad publicity. Vermoedelijk was de keuze van Nike er eentje waarover lang is nagedacht. Bovendien is het niet zo dat omdat tegenstanders hun onvrede uitschreeuwen op de socials dat er niet evenveel fans van het merk te vinden zijn die de keuze toejuichen.

Graag stippen we ook nog even aan dat zowel Serena Williams als LeBron James boegbeelden zijn van het merk, persoonlijkheden die je toch ook met moeite als Trump fans kan omschrijven en die de voorbije dagen de keuze voor Kaepernick ook openlijk hebben toegejuicht. Nike als politieke waakhond, het is weer eens wat anders.

 

Laisser un commentaire