Gepubliceerd op 21 Februari 2019

Karl Lagerfeld: Het onsterfelijke mode-icoon is niet meer

Delen op

Op dinsdag 19 februari 2019 om 8u ‘s morgens overleed Karl Lagerfeld op 85-jarige leeftijd. Zijn gezondheidstoestand was al een paar weken the talk of the town, zeker nadat hij in januari afwezig was op het defilé van Chanel. Afscheid van een modeboegbeeld.

De officiële doodsoorzaak is vooralsnog niet bekendgemaakt (en zal dat mogelijk ook nooit worden), maar volgens het Franse magazine Public leed de modeontwerper, die al sinds 1983 aan het creatieve roer stond van Chanel, aan pancreaskanker.

De “Kaiser” werd maandagavond in allerijl opgenomen op de dienst spoedgevallen van het Amerikaanse ziekenhuis in Neuilly-sur-Seine, waar hij dinsdagmorgen overleed.

Modefans waren al een paar weken ongerust over zijn gezondheid.

Zo was de beroemde modeontwerper in januari afwezig tijdens het Chanel defilé van de Parijse Fashion Week. Een nooit gezien fenomeen sinds hij creatief directeur werd van het merk, 36 jaar geleden. Chanel had zijn afwezigheid gewijd als “vermoeidheid” zonder verder uitleg te geven.

Karl Lagerfeld was zonder twijfel een van de bekendste modeontwerpers ter wereld. Hij veranderde eigenhandig de wereld van de haute couture, niet alleen door zijn ontwerpen, maar ook door zijn manier van communiceren.

Naar zijn blik hadden we vaak het raden (wegens altijd verstopt achter een zonnebril) en ook zijn manier van spreken was eerder droog en lijzig dan enthousiast, maar toch sluimerde zijn gevoel voor humor en liefde voor tegenstellingen door in zijn collecties. Hij nam zichzelf graag op de korrel, met alle wondermooie, (soms niet al te) modieuze gevolgen van dien.

Een mooi voorbeeld daarvan is de bewustmakingscampagne rond het gebruik van gele hesjes in het verkeer. Karl poseerde gewillig voor de affiches, in kostuum en met zonnebril uiteraard, geflankeerd door één van zijn legendarische uitspraken: “(Het is geel.) Het is mottig en past werkelijk nergens bij. (Maar het kan wel je leven redden.)”.


Uiteraard had de “Kaiser” ook een zeer duidelijk idee van hoe hij naar het hiernamaals wilde. “Er zal geen begrafenis zijn. Ik sterf nog liever. Ik heb gevraagd om gecremeerd te worden en dat mijn assen vervolgens uitgestrooid worden bij die van mijn moeder. En bij die van Choupette.” (zijn kat, waar hij dol op was, nvdr)

Het mysterie en rookscherm dat hij zelf continu rond zijn persoon creëerde heeft ongetwijfeld bijgedragen tot zijn cultstatus. De modewereld is een icoon kwijt, zoveel is zeker

 

Van Riffont Natacha

Laisser un commentaire