Geüpdatet op 21 Februari 2019

Een supermaan, wat is dat eigenlijk?

Delen op

Dinsdag 19 februari was niet alleen de 50ste dag van het jaar en de dag waarop we afscheid moesten nemen van Karl Lagerfeld, het was ook de dag van de supermaan. Maar wat is dat eigenlijk, een supermaan?

De maan draait rond de aarde, dat weten we allemaal. Maar dat de ronde die onze nachtelijke vriend maakt geen perfecte cirkel is, weten ongetwijfeld al minder mensen. Het is eerder een ellips. In de ene bocht ervan staat de maan heel dicht bij de aarde, in de andere bocht heel ver.

Volle maan kan optreden tijdens eender welk punt van de 27 dagen die de maan nodig heeft om zijn ronde te maken, maar als dit gebeurt op het moment dat de maan zich het dichtst bij de aarde bevindt, krijg je een supermaan: een maan die groter en helderder lijkt dan normaal.

Helaas waren wij op dindag 19 februari niet het best geplaatst om de supermaan waar te nemen, aangezien het fenomeen zich om vier uur in de namiddag voordeed, een moment waarop de meeste mensen nog op kantoor zitten. Maar wie de avond ervoor een blik op de maan wierp, heeft ongetwijfeld gemerkt dat hij groter, lichter en dichterbij leek dan normaal.

Op niveau van de natuur zorgt een supermaan voor hevigere stroming op zee en hogere golven. Ook een licht verhoogde seismische activiteit wordt soms waargenomen.

Voor mensen zou het slaapverstorend werken. Zo zou een volle maan maken dat sommige mensen onrustiger en minder diep slapen, wat dan weer het gevolg heeft dat ze overdag prikkelbaarder zijn.

De term supermaan door de voorbije jaren meer en meer op in de media. Puur wetenschappelijk heeft de term echter geen betekenis. Het is gewoon een manier geworden om het fenomeen te benoemen; kort, handig en duidelijk voor groot en klein.

Leuk weetje: de volle maan van februari wordt door sommigen ook de stormmaan of de maan van de honger genoemd. Een verwijzing naar het einde van de winter, een moment waarop er een overdaad is aan sneeuw maar jacht bijna onmogelijk wordt.

Een supermaan kan je met het blote oog waarnemen. Wie hem nu gemist heeft, zal nog een jaar moeten wachten op de volgende. Eén jaar en 48 dagen om precies te zijn.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Vandaag staat de volle super maan rond vijf uur ‘s middag in het teken Maagd. 🌕 Een maan die je helpt je angsten aan te kijken en dichterbij je dromen te komen.⁣⁣⠀ ⁣⁣⠀ Bij een super maan staat de maan dichter bij de aarde, waardoor we haar groter en feller zien schijnen en haar energie sterker voelen. De super maan in Maagd staat voor de eindeloze mogelijkheden die we dit jaar mogen verwezenlijken, voor alles wat we willen creëren.⁣⁣⠀ ⁣⁣⠀ De volle maan in maagd helpt je je potentieel te verwezenlijken en je dromen waar te maken. Ze opent je hart en geest voor het onbekende en verbreedt je horizon.⁣⁣⠀ ⁣⁣⠀ Welke dromen wil jij nog verwezenlijken? 🌕🌟⁣⁣⠀ •⁣⁣⠀ •⁣⁣⠀ •⁣⁣⠀ •⁣⁣⠀ •⁣⁣⠀ #spiritjunkie #raiseyourvibration #happinez #vollemaan #supermaan #fullmoonintention #intenties #fullmoonritual #maan #thenowage

Une publication partagée par Happinez (@happinez) le

Dus tot volgend jaar voor de volgende editie!

 

Van Riffont Natacha

Laisser un commentaire