Gepubliceerd op 21 Maart 2019

‘s morgens niet kunnen opstaan zou een teken zijn van intelligentie

Delen op

Elke ochtend is het hetzelfde liedje: de wekker gaat af, jij gromt van ergens onder je dekbed, strekt je arm uit en drukt op de snoozeknop. Gaap, vijf minuten extra, fijn. Uit onderzoek blijkt nu dat moeite hebben om op te staan gelinkt zou zijn aan een hogere intelligentie.

Sommige mensen springen direct uit bed zodra ze de eerste tonen van hun wekker horen, anderen zijn iets (in sommige gevallen veel) langzamer. Een Britse studie lijkt nu te suggereren dat de personen uit die laatste groep intelligenter zijn.

De studie getiteld Why Night Owls Are More Intelligent werd geleid door Satoshi Kanazawa en zijn collega’s van de London School of Economics. Volgens hen is het biologische ritme van de mens –  dat bepaalt hoeveel slaap je nodig hebt – afhankelijk van het intelligentieniveau.

De studie toonde voor de onderzoekers aan dat mensen die later gaan slapen, en dus ‘s morgens meer moeite hebben om op te staan, beschikken over een beter redeneringsvermogen en gestructureerder werken, wat geassocieerd wordt met een hogere intelligentie.

Wie even verder slaapt nadat de wekker is afgegaan, luistert beter naar zijn lichaam, een gewoonte die doorgaans eigen is aan mensen die ambitieus, creatief en onafhankelijk zijn.

Een halfuur op de snoozeknop duwen om je wekker telkens vijf minuten vooruit te zetten, zou dus niet wijzen op luiheid, maar in tegendeel op grootsheid. Zet je je wekker om de vijf minuten uit, dan ben je dus slim bezig.

Gedaan dus met het schuldgevoel omdat je elke ochtend net dat kleine beetje langer blijft liggen dan eigenlijk de bedoeling was: vanaf nu heb je het beste excuus aller tijden!

 

Van Clémence Godfroid

Laisser un commentaire