Geüpdatet op 9 April 2019

Scheer hoge toppen in Nederland

Delen op

Wie durft te beweren dat er niet geklommen kan worden in Nederland, heeft het mis. U vindt er immers Excalibur, ’s werelds hoogste kunstmatig aangelegde klimmuur.

In de buurt van het Nederlandse Groningen ligt ‘Excalibur’, de hoogste klimmuur ter wereld: hij is niet alleen een referentie bij doorgewinterde alpinisten, ook amateur-klimmers komen er aan hun trekken.

De muur werd opgetrokken in open lucht: hij is 37 meter hoog en ligt in het Klimcentrum Bjoeks, een klimcomplex dat klimmers van alle niveaus tal van mogelijkheden biedt. Ook de muur zelf heeft trajecten voor beginners én voor meer ervaren liefhebbers.

De wand staat schuin en er is een verschil van twaalf meter tussen de top en de voet, om zelfs de hardste klimomstandigheden optimaal na te bootsen.

Om te vermijden dat hij zou omvallen en zelfs de felste windvlagen kan weerstaan, is hij bevestigd aan een fundering die meer dan 500 ton weegt.

De uitdaging om de Excalibur te bedwingen zit voornamelijk in het beheersen van de hoogte. De muur is hoog, smal en rijst op te midden van een volledig vlak landschap. Dat contrast levert de klimmer nieuwe en unieke sensaties op.

Wie de moed heeft kan na de klim de nacht doorbrengen in een bivak op de top.

Dus wie durft?
Meer info vindt u hier op www.bjoeks.nl

 

Van Clémence Godfroid

Laisser un commentaire