Geüpdatet op 8 juli 2019

Wonderkamer II: Wouters & Hendrix’ in het DIVA

Delen op

Je zou het misschien niet verwachten maar het DIVA Antwerp home of diamonds is geen afkorting, maar belichaamt het volledige idee van het museum.

Het nieuwe diamantenmuseum laat je alle aspecten zien van de diamant. Dit gaat van de productie, de verkoop, tot de bewerking. Geen betere plek dan de diamanthoofdstad van de wereld. Niet alleen het verhaal van de diamant wordt verteld, maar ook van de smeedkunst en meer in het bijzonder die van zilver.

Het voormalige zilvermuseum dat gefuseerd is met het diamantmuseum toont vijfhonderd jaar van smeedkunst, waarvan de meeste stukken afstammen uit het Franse Ancien Regime. Toch blijft het verhaal niet alleen in Antwerpen gesitueerd, maar de rijkdom van Vlaanderen en de rest van België komt aan bod.

Naast het verleden is er ook plaats voor het heden. Curators krijgen vaak carte blanche om de vrije ruimtes zo origineel mogelijk in te kleden.

In het museum zijn er zes ruimtes, elk met hun specifieke functie. Het Atelier toont hoe zilver en edelstenen opgepoetst en bewerkt worden. Verder is er de Internationale Handelskamer waar een gigantische wereldbol laat zien hoe belangrijk Antwerpen is. Daarnaast is er nog de Eetkamer waar allerlei serviezen en etiquetteregels van meerdere honderden jaren worden uitgelegd.

Dit bericht bekijken op Instagram

FABRE

Een bericht gedeeld door VSY (@vsy_502) op

Het meest interactieve kamer is de Kluis. Aan de hand van testen kom je te weten hoe je een echte van een neppe diamant kunt onderscheiden. Bovendien kan je nog ondergedompeld worden in het Boudoir. Glamour en Glitter zijn de focuswoorden van deze kamer. Hier wordt het DIVA gehalte echt duidelijk met juwelen van royalty en wereldsterren.

Ten slotte is er de Wonderkamer waar curators carte blance krijgen om hun eigen invulling te geven. Juwelen en edelstenen worden op een meer kunstzinnige manier bekeken. Na Axel Vervoordt is het de beurt aan Wouter en Hendrix om vanaf 13 september hun collectie te tonen.

Dat het net in 2019 gebeurt dat Katrin Wouters en Karen Hendrix hun creativiteit in Antwerpen mogen tonen is niet toevallig want het is net 35 jaar geleden dat de eerste publicatie van hun juwelenblad uitkwam. Het eerder traditionele wat in de rest van het museum wordt gevonden moet plaats maken voor een contrasterende dynamiek.

Drie delen van de Wonderkamer krijgen elk hun thema, namelijk goud, zilver en curiositeiten. Gewone objecten worden veranderd naar iets persoonlijkers, waarbij een explosie aan kleuren de werken extra belichten.

Hou dus 13 september vrij want vanaf dan tot 16 februari 2020 kan je je vergapen in het DIVA aan de tijdelijke collectie van Wouters & Hendrix.

Foto’s van Sven Coubergs
Door Stef Lyskawa

Laisser un commentaire

Reacties zijn gesloten.