Geüpdatet op 5 Juli 2019

Stressen op de baan

Delen op

Vorig jaar braken we in België een nieuw record. Helaas was het niet eentje op trots op te zijn. Opnieuw staan we met z’n alle langer in de file. Natuurlijk heeft dit tot gevolg dat we sneller geïrriteerd geraken. In het centrum storen we ons massaal aan voetgebruikers die te traag oversteken of fietsers die denken dat de weg van hen is. Maar hoe komt dit eigenlijk?

Volgens psychologische studies worden we sneller agressief achter het stuur. Kleine tegenvallers zorgen voor enorme frustratie die absoluut buiten proportie zijn. Denk maar aan een rood licht of iemand die je probeert in te halen. Daarnaast zijn we sneller geneigd om onze eigen verantwoordelijkheid af te schuiven op iemand anders, bijvoorbeeld wanneer we zelf in fout zijn.

Het probleem ligt bij de macht van de automobilist. Niet voor niets bestaat de term koning auto. De idee dat we op tijd op een vergadering moeten zijn doet ons geloven dat we meer priviléges hebben dan in werkelijkheid is.

Toch hoef je niet meteen te denken dat je een agressieve chauffeur bent. Het zijn enkelingen die meer agressief worden wanneer ze in de auto stappen. Deze personen hebben vaak ook andere kenmerken. Ze zijn impulsiever, nemen meer risico’s en zijn ook in het dagelijks leven sneller geïrriteerd dan anderen.

Het valt op dat de grootste bron van ergernis langzaam rijden is. In veel gevallen zijn dit net mensen die zich wel aan de snelheidsregels houden. Daarnaast blijkt vooral het zich niet houden aan de wegcode en onbeleefdheid kwaad bloed te zetten bij prikkelbare automobilisten.

Chauffeurs die zich bewust zijn van de stress die ze hebben op de baan en hier iets aan willen doen worden aangeraden om zich meer te focussen op hun ademhaling en te luisteren naar rustige muziek.

Door Stef Lyskawa

Laisser un commentaire