Geüpdatet op 14 juli 2019

Het jammerlijke verleden van Doel

Delen op

Al jaren ligt de kleine gemeente Doel, aan de haven van Antwerpen, er verlaten bij. Toch lijken kunstenaars ervoor te zorgen dat deze spookstad verandert in een heus openluchtmuseum.

Hoewel onteigening nooit heeft plaatsgevonden werd het verlaten van de huizen wel aangemoedigd door de overheid. Doch, er nog een enkeling woont, krijgt de straat vooral kleur door de graffitikunstenaars die hun tags achterlaten. Daarnaast is het de perfecte locatie voor kunstfoto’s of om videoclips op te nemen.

Als eerste verlieten de zelfstandigen het dorp aan het begin van de 21ste eeuw. Er werden namelijk plannen uit de doeken gedaan die spraken over een uitbreiding van de haven van Antwerpen. Deze zouden grote invloed hebben op de inkomsten, dus gingen handelaars hun geluk ergens anders hun geluk beproeven.

Nadat de school ook zijn deuren sloot, verlieten ook steeds meer particulieren het dorp. De eigendommen werden verkocht aan de staat en beetje bij beetje geraakte Doel volledig geïsoleerd van de rest van de wereld.

Sindsdien is het een spookstad, bedekt onder de graffiti.

Maar tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds veel toeristen die een bezoekje komen brengen aan de openluchttentoonstellingen die in elk hoekje van het drop te vinden zijn. De laatste beelden worden met een camera vastgelegd voordat Doel opgaat in één van de grootste havens van Europa.

De meeste huizen staan er al sinds de 17de eeuw. Helaas zijn ze in erbarmelijke staat met gebroken ramen en gebarricadeerde deuren.

Twee belangrijke gebouwen lijken nog intact. De eerste is de kerk waarvan zelfs de haag nog gesnoeid wordt. De tweede is Doel 5, het dorpscafé. Nog steeds zit deze elke dag vol met werknemers van de kerncentrales die hun lange werkdag daar eindigen.

Doel is nooit echt een groot dorp geweest. In de jaren 90 waren er 400. Vandaag blijft er niemand meer over.

De spookstad die nog echt een bezoekje waard is.

Door Stef Lyskawa

Laisser un commentaire

Reacties zijn gesloten.