Geüpdatet op 4 augustus 2019

Bezoek nu elk musea zonder je te verplaatsen

Delen op

Voor enkele honderden euro’s zijn we duizenden kilometers verder. Nog nooit was reizen zo goedkoop en gemakkelijk. Toch hebben we niet de tijd om alle prachtige musea ter wereld te bezoeken. Om toch van elk werk te kunnen genieten biedt het digitale tijdperk ons nu een oplossing, namelijk een virtuele tour van bepaalde belangrijke kunstwerken in de grootste musea.

Het Louvre – Parijs
Wie al eens naar het Louvre is geweest, weet dat een bezoek een zware opgave is. Eerst zijn er de immens lange wachtrijen en ook binnen is het aanschuiven om bepaalde werken te zien. Daarom biedt het Louvre voor zij die niet houden van drukte verschillende virtuele bezoeken die van commentaar voorzien zijn.

The MoMa – New York
Samen met Tate Modern, is dit het Walhalla van de moderne kunst. Van de maar liefst 200.000 werken zijn er meer dan 80.000 beschikbaar in de online catalogus. Je hoeft dus niet meer naar de ‘’Big Apple’’ te vliegen om te genieten van de werken van Pollock en Lichtenstein.

Het Metropolitan Museum of Arts – New York
Geen museum die meer tijd stopt in het digitaliseren van zijn werken dan het MET. Er zijn maar liefst 400.000 werken terug te vinden in het digitaal archief die geclassificeerd staan per thema. Daarnaast zijn ze in hoge resolutie te downloaden, wat natuurlijk handig is voor onderzoekers of studenten.

Het Rijksmuseum – Amsterdam
Onze noorderburen waren één van de pioniers die op het idee kwamen om hun werken online tentoon te stellen. Op dit moment kun je op hun site er zo’n 660.000 terugvinden, waaronder de meest bekende zoals die van Rembrandt, Vermeer en Van Gogh.

Het Salvador Dali-museum – Florida
De grootste collectie van de Spaanse surrealistische schilder is niet terug te vinden in Spanje, maar in de VS. Vanaf is het mogelijk om deze hallucinante verzameling terug te vinden op je computerscherm in 3D.

De Solomon R. Guggenheim Musea – New York, Bilbao en Venetië
Met één klik van de muis is het nu mogelijk om drie musea in één keer te bezoeken. De Guggenheim Foundation heeft meer dan 7.000 werken over de hele wereld, waarvan er 2.000 online te bezichtigen zijn.

Google Art Project – Google
Niet alleen de musea zelf, maar ook de internet giganten dragen hun steentje bij. Google lanceerde in 2011 het Google Art Project. In 151 musea bieden online rondleidingen aan met Street view. In het lijstje vind je ’s werelds meest gerenommeerde musea terug zoals het Musée d’Orsay, het paleis van Versaille en het British museum.

Geniet nu elke dag van cultuur vanuit je luie zetel.

Door Stef Lyskawa

Laisser un commentaire

Reacties zijn gesloten.