Geüpdatet op 30 Juli 2019

Zomerse recepten met Niamh

Delen op

Als jij niet op vakantie kan, breng je gewoon de vakantie naar België. Je kunt dit natuurlijk het beste doen door in de tuin of op het terras te zitten en te genieten van exotisch eten en drinken. Natuurlijk heb je geen zin om met de aanhoudende hitte uren in de keuken te staan. Daarom geven wij je een aantal simpele recepten waarmee je jouw partner of vrienden heerlijk kan verrassen op een hete zomeravond.

Naan met huisgemaakte walnoten-paprikadip
Als je al eens Indisch bent gaan eten, dan heb je zeker al eens naanbrood gegeten. Wij zorgen voor een vegetarisch hapje dat niet alleen gezond is, maar bij zowel klein al groot in de smaak zal vallen.

Benodigdheden

voor 12 naanbroodjes
● 500 g Mix voor naan
● 280 ml water (kamertemperatuur)
● 25 ml olijfolie
● Gedroogde tijm
● Strooi bij het bewerken van je deeg steeds bloem over het werkvlak/deegrol/deeg

voor de paprikadip
● 1 bokaal gegrilde paprika’s
● 1 teen look
● 30 g walnoten
● 1 el olijfolie
● ½ tl kaneel
● ½ tl korianderpoeder
● ½ tl komijn
● Peper en zout

voor de afwerking
● Enkele takjes platte peterselie en enkele walnoten

bereiding

maak het naanbrood
1. Voeg mix, water en olie samen en kneed 5 minuten tot een soepel deeg met de hand of met een keukenrobot.
2. Bedek het deeg met een keukenhanddoek. Laat 60 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verdeel het deeg in 12 stukken en bol op. Laat 10 minuten afgedekt rijzen op kamertemperatuur.
3. Rol de deegbollen uit tot een ovaal (12 cm x 18 cm). Strooi wat tijm over het deeg. Zet een antikleefpan op een middelhoog vuur. Bak elke naan aan beide zijden goudbruin.
4. Snijd elke naan in driehoekjes.

maak de paprikadip
5. Mix alle ingrediënten in de blender tot een smeuïg geheel.
Doe in een leuk kommetje en werk af met de platte peterselie en enkele walnoten.

Blini’s met huisgemaakte avocadocrème, gerookte zalm en mango
Niets geeft meer summer vibes dan zalm met mango. Doe daar nog een schepje heerlijke avocadocrème bij en we zijn helemaal vertrokken. Hoewel Blini’s eigenlijk oorspronkelijk uit Rusland komen, zorgen de andere ingrediënten voor een zuiders gevoel. Kosmopolitischer dan dit wordt het dan ook niet.

Benodigdheden
voor 12 blini’s
● 125 g Mix voor blini (1/4 van zakje)
● 220 ml halfvolle melk (kamertemperatuur)

voor de avocadocreme
● 1 avocado
● Sap van 1/2 citroen
● Lookpoeder
● 1 lente-ui
● Peper en zout

voor de afwerking
● 150 g gerookte zalm
● 1/2 mango
● Enkele takjes platte peterselie
● Peper

bereiding

maak de blini’s
1. Voeg mix en melk samen en meng tot een glad beslag.
2. Dek de kom af met huishoudfolie. Laat 30 minuten rijzen op kamertemperatuur. Zet een ingevette antikleefpan op een middelhoog vuur. Bak de blini’s volgens gewenste grootte zo’n 2 minuten aan beide zijden goudbruin.

maak de avocadocreme
3. Doe de avocado in een blender en voeg het citroensap, peper en zout en lookpoeder toe.
4. Snijd de lente-ui fijn en voeg bij de avocadocrème.

versier de blini’s
5. Snijd de mango in kleine blokjes.
6. Leg de blini’s op een mooie schaal, versier met de avocadocreme, de gerookte zalm en werk af met de blokjes mango, takjes platte peterselie en peper.

Focaccia met huisgemaakte zongedroogde tomatentapenade, gebakken kip en parmezaan
Voor wie een Bella Notte wil, kan dit heerlijk Italiaans voorgerecht presenteren. Zorg met deze tapenade voor een heerlijke afsluiter van je dag.

Ingrediënten voor 4 toasts

voor 1 focaccia
● 500 g Mix voor focaccia
● 400 ml water (kamertemperatuur)
● 20 ml olijfolie

voor de tomatentapenade
● 10 zongedroogde tomaten
● 1 teentje knoflook
● 1 el olijfolie
● 1 el parmezaan
● Peper en zout

voor de kip
● 1 kipfilet
● Kippenkruiden, kurkuma, peper, zout en paprikapoeder

voor de afwerking
● ¼ rode ui
● Fijngesneden verse tijm
● Enkele schilfers parmezaan

bereiding

maak de focaccia
1. Voeg mix, water en olie samen en kneed 6 minuten met een keukenrobot of 10 minuten met een handmixer tot een slap deeg.
2. Dek de kom af met huishoudfolie. Laat 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
3. Stort het deeg uit op een ingevette bakplaat of een ingevette rechthoekige bakvorm.
4. Wrijf je handen in met olie en spreid het deeg uit tot een rechthoek (25 cm x 35 cm). Strijk het deeg in met olijfolie. Laat 30 minuten onbedekt rijzen op kamertemperatuur.
5. Bak de focaccia 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 215 °C. Laat de focaccia afkoelen.

maak de tomatentapenade
6. Doe de zongedroogde tomaten, look, olijfolie, parmezaanse kaas, peper en zout in de blender. Mix goed.

bak de kip
7. Kruid de kip met kippenkruiden, kurkuma, peper, zout en paprikapoeder.
8. Bak de kip goudbruin.
9. Snijd de kip in schijfjes.

versier de focaccia
10. Snijd de rode ui in fijne ringetjes.
11. Snijd de focaccia in rechthoekjes en besmeer met de tapenade.
12. Leg de schijfjes kip en rode ui erop.
13. Werk af met enkele schilfers parmezaan en verse kruiden.

Turks brood met huisgemaakte olijventapenade, tomaat en feta
Als je iets exotischer wil dan een Italiaanse tapenade dan kan je nog altijd op de Griekse variant overschakelen.

benodigdheden

voor 1 pide brood
● 250 g Mix voor pide (1/2 van zakje)
● 155 ml koel water (uit de koelkast)
● 25 g standaardbloem
● 50 ml water (kamertemperatuur)
● Strooi bij het bewerken van je deeg steeds bloem over het werkvlak/deegrol/deeg.

voor de olijventapenade
● 50 g olijven
● 1 el olijfolie
● Grofgemalen peper
● Zout

voor de afwerking
● Kerstomaatjes of trostomaatjes
● Feta (eventueel Turkse)

bereiding

maak het brood
1. Voeg mix en koel water samen en kneed 10 minuten tot een soepel deeg met de keukenrobot of met de hand. Zorg dat de deegtemperatuur onder 25 °C blijft.
2. Vorm het deeg tot een bol. Bedek met een keukenhanddoek. Laat 10 minuten rijzen op kamertemperatuur.
3. Rol de deegbol uit tot een rechthoek (25 cm x 15 cm). Leg op een bakplaat met bakpapier. Laat 25 minuten afgedekt rijzen op kamertemperatuur.
4. Meng standaardbloem en water tot een papje. Strijk een deel uit over het deeg.
5. Bevochtig je vingers met de rest van het papje. Maak een ruitjespatroon door met je vingers zeer diep in het deeg te duwen.
6. Bak de pide 25 minuten in een voorverwarmde oven op 190 °C.

maak de olijventapenade
7. Doe de olijven, olijfolie, peper en zout in een blender en mix fijn.

beleg het brood
8. Snijd de tomaten in partjes
9. Snijd het brood in 4 stukken en snijd deze doormidden. Besmeer met een laagje olijventapenade en beleg met feta en tomaat.

Om de wereldkeuken naar je bord te brengen kan je de bakmixen van Niamh bij Colruyt, Delhaize, Makro, Cora of de Match kopen.
Recepten door food blogger Carolien Vreysen (instagram.com/onahealthyadventure)

Door Stef Lyskawa

Laisser un commentaire