Geüpdatet op 4 Augustus 2019

Gentleman van de week: Will Smith

Delen op

Al 30 jaar zien we hem verschijnen op het scherm en nog steeds is hij van Hollywoods geliefde acteurs. Will Smith is niet alleen een ongelooflijk talentvolle televisie- en filmacteur, maar ook een succesvol muzikant. Zelfs na zijn eerste rol als de Fresh Prince, blijft hij ons elk jaar verrassen.

Net zoals hij in de intro van de Fresh Prince of Bel Air vertelt, is hij geboren en opgegroeid in Philadelphia.

Will Smiths carrière is uitzonderlijk aangezien hij als zwarte acteur grote successen heeft gekend in zowel de televisie, film als muziekwereld.

Naar eigen zeggen werd hij tijdens zijn puberteit sterk beïnvloed op komisch gebied door Eddie Murphy. Daarnaast stonden de jaren 80 ook in teken van de opmars van Gangster Rap die hem dan weer op muzikaal gebied inspireerde.

In 1988 start hij zijn muzikale carrière met zijn vriend Jeffrey Townes, die hij had ontmoet op een feestje. Samen worden ze DJ Jazzy Jeff en The Fresh Prince. Hun eerste album Rock The House had al direct een succes nummer, Girls Ain’t Nothing But Trouble.

Op elk gebied probeerden de twee zich te onderscheiden van andere rappers. Ze waren kleurrijker, extravaganter en gebruikten geen vloekwoorden in hun tekst. Daarnaast was hun debuutalbum een dubbelalbum, wat ongezien was in de rapwereld die tevens dubbel platina haalde. Hun nummer Parents Just Need To Understand won een grammy voor beste rap performance.

Net omdat ze een heel andere houding hadden dan de bekende rappers uit dezelfde periode, zoals bijvoorbeeld N.W.A. werden ze snel door het grote publiek omarmd. Vooral omdat ook radiostations sneller geneigd waren om liedjes te draaien die niet agressief of vulgair waren. Het zou dan ook niet lang duren voordat Will Smith andere opdrachten zou aangeboden krijgen door Hollywood.

Na zijn passage als hoofdrolspeler in de immens populaire The Fresh Prince Of Bel Air, mag hij opdraven in verschillende grote filmproducties in de jaren 90. De meeste horen allemaal tot het collectieve geheugen zoals Bad Boys (1995), Independence Day (1996). ), Men in Black (1997) en Enemy of the State (1998).

Om zijn succes te waarborgen beslist Will Smith om samen met James Lassiter, het mediaproductiebedrijf Overbrook op te starten.

Na het geflopte Wild Wild West, besluit Smith om vervolgen te maken op eerdere successen. Daarop volgen Men in Black 2 (2002) en Bad Boys 2 (2003). Toch wil hij ook laten zien dat hij meer kan dan in actiekomedies verschijnen en mag vervolgens de hoofdrol vertolken in The Legend of Bagger Vance (2001) van Robert Redford en Ali (2001). Die laatste zal hem uiteindelijk een Oscarnominatie opleveren.

Aan het begin van de 21ste eeuw speelde Smith in alleen maar grote commerciële projecten. Bovendien laat hij in zo goed als elke film een komische noot achter . In 2008 krijgt hij zijn tweede Oscarnominatie voor de hoofdrol in de Persuit of Happiness, waar hij met zijn zoontje in speelt.

Sinds 2005 kan je Will ook in het Guinness Book of Records vinden, omdat hij binnen de 24 uur aanwezig was op drie premières.

Aangezien hij alleen maar in blockbusters speelde, is het niet verwonderlijk dat Smith één van de best verdienende acteurs is, met 80 miljoen tussen 2007 en 2008.

In 2007 mocht hij samen met James Lassiter de cover bekleden van Black Enterprise waar hij op de derde plaats stond van meest invloedrijke Afro-Amerikaan na Oprah Winfrey en Richard Parsons, president en CEO van Time Warner.

In 2011 plaatste Forbes hem op de 11de plaats van meest succesvolle ster.

Vanaf 2010 gaat het wat moeilijker voor Smith. Na de commercieel succesvolle MIB 3 bereikt hij een diepte punt met After Earth (2013), A Winter’s Tale (2014). Ook films als Concussion (2015) en Focus (2014) scoren onder de verwachtingen.

Will Smith treedt steeds minder in de spotlight op tot 2018 wanneer hij nog eens op het muzikaal podium verschijnt wanneer hij samen Era Istrefi en Nicky Jam, het officiële lied voor het WK voetbal 2018 uitbrengt.

In 2019 wachtte hem een moeilijke taak, wanneer bleek dat hij Robin Williams moest vervangen als Geest in Aladdin. Toch wordt dit de meest succesvolste film in zijn carrière.

Op privévlak heeft Will twee huwelijken gehad.

In 1992 trouwde Will Smith met Sheree Zampino, waar hij paar maanden later een zoon mee kreeg: Christopher “Trey” Smith. Helaas ging het koppel na drie jaar alweer uit elkaar.

In 1997 trouwde Will met zijn huidige echtgenoot Jada Pinkett, zelf een bekende actrice en muzikante. Samen hebben ze twee kinderen, een zoon Jaden Christopher Syre Smith, geboren op 8 juli 1998, en een dochter, Willow Camille Reign Smith, geboren op 31 oktober 2000. Beiden volgen in de voetsporen van hun ouders in de wereld van muziek en film.

Will Smith en zijn vrouw Jada Pinkett Smith investeerden $ 890.000 in de New Village Leadership Academy in Calabasas, Californië. Deze school hanteerd studiemethodes die ontwikkeld zijn door de voormalige leider van de scientology kerk, Ron Hubbard.

Het is ongelooflijk dat iemand met zo een carrière nog steeds aan de top van zijn vakgebied staat.

Door Stef Lyskawa

Laisser un commentaire