Gepubliceerd op 28 augustus 2019

Beste chocolatier brengt gezondere variant op de markt

Delen op

Lekker hoeft niet altijd ongezond te zijn. Dat bewijst nu ook David van Acker, de chocolatier van het jaar die met Zuut, een nieuwe soort chocolade op de markt brengt waarbij suiker wordt vervangen door Zùsto.

Zuut werd in 2015 opgericht door David Van Acker en Pieter De Volder die op dat moment al bekenden waren in het patisseriecircuit. Van Acker was lange tijd de rechterhand van niemand minder dan Pierre Marcolini. De Volder gebruikte zijn talenten in het buitenland. Bij Bubo, de meest trendy banketbakker van Barcelona verkreeg hij nieuwe inzichten en leerde hij nieuwe technieken.

Hun werk als zowel patissier als ijsmaker zorgden ervoor dat ze de prijs van beste “Chocolatier van Vlaanderen” volgens Gault&Millau in de lucht mochten steken. Dit is des te meer een bijzondere prestatie omdat Vlaanderen bol staat van het gastronomisch talent.

David Van Acker werkt volgens het ‘’bean to bar’’ methode waarbij hij zelf instaat voor het selecteren, rosteren, malen en verwerken van de chocolade. Nu kiest hij voor Zùsto dat bestaat uit oplosbare plantenvezels van maïs en chicorei die garant staan voor vergelijkbare zoetkracht en met quasi identieke smaak als suiker.

Het verschil tussen chocolade bewerkt met suiker en Zùsto is nauwelijks waar te nemen,” aldus David Van Acker. Door de aanzienlijke calorieverlaging is deze origine chocolade ideaal voor mensen die suiker en energie in hun voeding willen verminderen en toch willen blijven genieten. De plantenvezels zorgen voor een lagere bloedsuikerspiegel. Deze chocolade is ook geschikt voor diabetici.

Nadat Zuut chocolade maakte met bonen uit Bolivia, Madagascar en Mexico is nu de keuze gevallen voor de bonen uit Oeganda. Meer specifiek haalt hij ze uit de bergen op een hoogte van meer dan 5000 meter. Het is één van de weinige plaatsen in Afrika met eeuwige sneeuw en gletsjers.

De verhoudingen van Zùsto zijn dezelfde als die van suiker. Hierdoor moeten recepten niet aangepast worden. Wat natuurlijk een praktisch voordeel is. Aangezien er 75% minder calorieën in zitten, betekent dit dat je 75% meer kan eten.

Door Stef Lyskawa

Laisser un commentaire

Reacties zijn gesloten.