Geüpdatet op 13 september 2019

Bezoek Nausicaá

Delen op

© D-Mallevoy

Op minder dan drie uur rijden van onze hoofdstad, in het departement Pas-de-Calais, in regio Hauts-de-France ligt één van de meest bijzondere aquariums ter wereld, Nausicaá. Net zoals Sealife in België, is het doel van dit instituut niet alleen om mensen een blik te gunnen in een wondere waterwereld, maar vooral de mens op een respectvollere manier laten om te gaan met de natuur.

© D-Mallevoy

Het Franse aquarium bestaat al meer dan 30 jaar en is de grootste publieke van Europa. Naast de gewone tours proberen ze zich te onderscheiden van andere gelijkaardige organisaties door meer programma’s en onderzoeksactiviteiten aan te bieden.

© D-Mallevoy

Als je geluk hebt kan je één van de 20 bezoekers per dag zijn, die een kijkje mag gaan nemen achter de schermen in het leven van een dierenverzorgers. Voor hun sensibiliseringswerk kreeg Nausicaà als beloning het label ‘Center of Excellence’ van UNESCO.

© D-Mallevoy

Het meest prestigieuze onderdeel van de instelling zijn de kweekprogramma’s. Men richt zich hier niet op één bepaalde soort maar onderzoekt het groei proces en de levensloop van verschillende dieren zoals de epaulethaai, de zwartvoetpinguïn, de zeepaardjes en de roggen.

© D-Mallevoy

Nadat ze voor een lange tijd in de gaten worden gehouden door de verzorgers, worden ze eerst in de permanente tentoonstelling getoond aan de duizenden bezoekers die Nausicaà over de vloer krijgt. Om het natuurlijk evenwicht te behouden kunnen sommigen soorten na een bepaalde tijd geplaatst worden in één van de partneraquaria in het kader van uitwisselingsprogramma’s.

© D-Mallevoy

Hoewel de term kweekprogramma’s heel erg denigrerend klinkt, probeert de organisatie aan elke geboorte een uniek verhaal te koppelen. Er is bijvoorbeeld de kameelgarnaal die zich al dansend voortbeweegt. De jongen worden over de aquaria verspreid waar ze een goede beschermer zijn voor het koraal.

© D-Mallevoy

Naast vissen heeft Nausicaà ook de geboorte van 17 pinguïns mogen verwelkomen. Toch lijkt het meest indrukwekkende en moeilijke het kweken van kwallen en koralen. Omdat ze het koraal niet uit hun natuurlijke omgeving willen halen hebben ze hiervoor een geraffineerde techniek ontwikkeld, het ‘stekken’. Stekjes van koraalpolliepen worden gekweekt en daarna overgeplaatst naar de stranden in de Nausicaá-tentoonstelling.

Alles draait er rond beleving. Daarom dat de rol van de verzorgers zo belangrijk is. Zij moeten er namelijk voor zorgen dat het bezoek zowel aangenaam is voor dier als mens, maar toch leuk en leerrijk is. Het is prachtig om de band tussen de verzorgers en de dieren te zien waarbij ze elkaar door en door lijken te kennen door een jarenlange band.

Je zal je in dit prachtig aquarium als een vis in het water voelen.

Door Stef Lyskawa

Laisser un commentaire

Reacties zijn gesloten.