Geüpdatet op 1 oktober 2019

De gastronomische hoofdstad van de wereld: Parma

Delen op

Vroeger waren de Romeinen al een kei in gewoontes overnemen en ze te verbeteren. Kijk naar de tempels die ze voor de goden bouwden, die oorspronkelijk van Griekse origine waren. Hetzelfde gebeurde met het eten. Italianen waren handelaars en zeelieden die met bijzonder veel culturen in contact kwamen. Ze namen het beste van alle gerechten en creëerden één van ’s werelds meest gerenommeerde keukens. De absolute foodheaven vind je terug in het noorden van het land in Parma.

Het is onbegrijpelijk dat zoveel toeristen deze stad links laten liggen. De straten zijn super gezellig en voor zij die meer geïnteresseerd zijn in shoppen dan in eten, kunnen terecht in de honderden schattige boetiekjes. Een creditkaart meenemen is misschien wel aangewezen want in de winkelstraten is geen plaats voor Zara of H&M, maar kleine zelfstandige die unieke stukken verkopen.

Parma heeft de bijnaam ‘’City Of Gastronomy’’. Met zijn parmigiano en heerlijke parmaham is dit niet verwonderlijk. Elk jaar organiseert de stad gedurende heel de maand september een gastronomisch festival waarbij de stad zijn streekproducten in de verf zet. Ondertussen is dit evenement uitgegroeid tot een waar fenomeen waarbij sterrenchefs uiteenzettingen komen geven over hun favoriete producten.

Nog meer dan op andere momenten krijg je de mogelijkheid in september om het productieproces van verschillende Italiaanse specialiteiten van dichtbij mee te maken. Een Engelstalige gids neemt je mee op een culinaire reis waarbij je elke vraag die al tijden op je lippen gebrand staan eindelijk kunt stellen.

Een leuke optie is om de parmahamfabriek van Tanara Giancarlo te bezoeken. Hierbij wordt in detail uitgelegd aan welke criteria parmaham moet voldoen. Natuurlijk kan je aan het einde van de tour zelf proeven hoeveel moeite steekt in de verwerking. Dit is echter niet de enige plaats waarbij je één van de lekkernijen kunt proberen. Er zijn tal van kruidenierszaakjes die grote stukken ham verkopen, maar je eerst een stukje laten proeven. Zorg wel dat je genoeg plaats voorziet om mee te nemen in je koffer.

Als je het zoute van de parmagiano en parmaham even wil balanceren, dan moet je naar het ijssalon Emilia gaan in het centrum van de stad niet ver van de kathedraal. Elke dag op elk moment is er een gigantische rij tot buiten die de verschillende grote bollen verorberen.

Je zult nergens in Italië niet lekker eten, maar als je echt omver geblazen wil worden dan is een bezoekje bij trattoria antichisapori echt een must. In dit authentiek Italiaans restaurant krijg je pasta zoals nonna die maakt, alleen misschien een beetje verfijnder. Het restaurant ligt in het midden van de Italiaanse velden in een oud familiegebouw. Niet is alleen het eten ongelooflijk, de bediening zorgt ervoor dat je je onmiddellijk thuis voelt.

Naast eten, zijn er ook tal van prachtige monumenten te bezichtigen. Op de marktplaats zijn er altijd tal van evenementen te vinden waarbij vaak eten en sport met elkaar gecombineerd wordt. Daarnaast zijn er adembenemende overblijfselen uit de middeleeuwen zoals de kathedraal en het doopfont.

Aan de buitenkant van de kathedraal zie je twee leeuwen, een rode en een witte. Deze stellen de zowel menselijke als spirituele kant van Jezus voor. De binnenkant is versierd met allemaal fresco schilderijen van Antonio da Correggio. Michelangelo was een leerling van Da Cerreggio en zei dat hij de beste schilder van Italië was.

Een absolute aanrader is het Grand Hotel de la Ville om te overnachten. Op minder dan 10 minuutjes stappen kom je terecht in het midden van het centrum. Als je in een luie bui bent, maar toch op zoek bent naar een heerlijke gastronomische keuken, hoef je niet ver te kijken want het restaurant van het hotel is van bijzonder goeie kwaliteit.

Eerlijk is eerlijk, Parma is een kleine stad dus op een weekend heb je alles gezien. Maar de ligging is zo goed dat je gemakkelijk een rondreis door Noord-Italië zou kunnen maken, waarbij je even stopt langs Bologna, Turijn en Genua.

Parma zien en dan sterven.

Door Stef Lyskawa

Laisser un commentaire

Reacties zijn gesloten.