Geüpdatet op 28 oktober 2019

Filmtips voor Halloween

Delen op

Jouw Halloweenkostuum ligt misschien al klaar, of misschien ben je gewoon iemand die graag iets griezelig op de buis kijkt. Mocht je nog wat inspiratie nodig hebben, dan hebben wij voor jou een selectie gemaakt voor de absolute top van het horrorgenre.

The Exorcist
In 1973 was deze film ongezien. Een hele generatie was doodsbang na het kijken van wat ze in de cinema zouden zien. Misschien lijken de special effects in het begin een beetje oubollig, maar geloof me dat je dit tijdens het kijken heel snel zult vergeten.

The Conjuring
Geïnspireerd op waargebeurde feiten werd de eerste Conjuring beschouwd als één van de engste films in jaren. De ongelooflijk goede cinematografie en de acteerprestaties van onder andere Patrick Wilson zorgen dat deze film een bijzonder hoge score heeft gekregen op onder andere IMDB en Rottentomatoes.

Saw
Deze films zijn meer gruwelijk dan eng, maar zijn wel de enige in hun soort. Het verhaal van mensen die iets fout hebben gedaan en een ongelooflijk zwaar offer moeten brengen om te kunnen overleven.

Carrie
Het is moeilijk om de sterke verhalen van Stephen King naar het witte doek te vertalen, maar met deze horrorklassieker uit 1976 is het toch aardig gelukt. Een paar jaar later werd een remake gemaakt met Chloë Moretz. Helaas werd die tweede niet zo’n financieel succes.

IT
Om de een of andere redenen zijn veel mensen bang van clowns. Deze film is dan ook geen aanrader voor personen met deze fobie. Daarnaast kan je deze opnieuw kijken om je geheugen een beetje op te frissen om de tweede te zien die nu in de cinema speelt.

JAWS
De term blockbuster ontstond bij het uitbrengen van deze film. Mensen stonden verschillende straten lang aan te schuiven om het grote gevecht met de haai te zien. JAWS heeft de weg naar zoveel verschillende films geopend zoals Pirhana, Anaconda en vele anderen.

Get Out
Komiek Jordan Peele liet ons in 2017 kennismaken met een horrorfilm die bijzonder harde maatschappijkritiek gaf. Het verhaal is origineel met de nodige komische momenten. Het is één van de weinige horrorfilms die een Oscar mee naar huis mocht meenemen voor best screenplay.

Psycho
The master of suspense maakte de meest iconische horrorfilm in 1960. De film is niet alleen bekend van de douchescene, maar ook de ongelooflijke plottwist aan het einde van de film werd gemakkelijk geplagieerd in andere films. Het is de voorloper van de hedendaagse thriller/horror en zou door elke filmliefhebber gezien moeten zijn.

The Shining
Na IT en Carrie, een derde verhaal aan de hand van Stephen King werd verfilm door al even bekende regisseur Stanley Kubrick. In tegenstelling tot andere films van Kubrick is deze wat toegankelijker voor het grote publiek dan vele anderen. Opnieuw staat deze film bol van de iconische scenes die gebruikt worden in de popcultuur. De zin ‘’here comes Johnny’’ staat in ieders geheugen gegrift. Het is dan ook één van Jack Nicholsons meest gekende rollen.

US
Twee jaar na Get Out deed Jordan Peele hetzelfde kunstje over door een mogelijk nog betere film dan Get Out te maken. Opnieuw kon hij beroep doen op een ongelooflijk sterke cast, waarbij vooral Lupita Nyong’o de film draagt. Als je op zoek bent naar een bijzonder sterk verhaal in een spannende setting dat is dit een absolute aanrader.

The Ring
De enige buitenlandse film en misschien is dit wel een beetje onterecht. Hoewel er ook goede Australische en Oostenrijkse horrorfilms zijn, is het vooral Japan dat ons echt de stuipen op het lijf kan jagen. Met The Grudge hebben ze een bijzonder sterke verhaal, maar The Ring bezorgt ons pas echt nachtmerries. Wij zijn blij dat videobanden niet meer bestaan, maar alles nu streaming is.

Wij hopen dat je ’s nachts nog gaat kunnen dromen.

Door Stef Lyskawa

Laisser un commentaire

Reacties zijn gesloten.